Petit Verdot

Petit verdot är en blå druva från södra Frankrike eller Pyreneerna. Traditionellt var det en klassisk druva i Bordeaux, under 1800-talet var den som mest populär. Från 1960-talet och framåt har den dock minskat kraftigt. Den används dock fortfarande, framförallt i appellationerna Pauillac och Margaux. Idag är den annars mer populär och framgångsrik i södra Europa och Nya världen. Bra viner kommer från Italien, Spanien, Portugal, Australien, Chile, Argentina och USA.

Synonymer inkluderar verdot och petit verdau.

Petit Verdot trivs bäst i varma klimat och mognar förhållandevis sent på säsongen, i svalare delar tendera den att bli lite grön och omogen i tonen. Druvorna är små och mörka till mörklila i färgen samt har tjock skal. Druvan ger också mycket färg till viner.

Vinerna är ofta smakrika och har ofta en tydlig tanninstruktur. De är ofta bra syra, en hel del kropp och fin kryddighet. I svalare klimat går smakerna oftare mot björnbär, blåbär och torkade örter. I varmare klimat smaken mer fruktig och tillgänglig och hör finner man toner av mogna mörka körsbär, plommon, blåbär, viol och andra aromatiska blommiga toner samt milda örter. Många gillar den som blend-druva så även små mängder kan ge stor påverkan.