Quinta da Touriga-Chã

Quinta da Touriga-Chã

Trots att Jorge Rosas är en ung producent är han ingen nybörjare i vinvärlden. Hans stamtavla bär Ramos Pintos stämpel - han är barnbarnsbarn till António Ramos Pinto grundare av det hundraåriga hamnhuset. Hans far, José António Ramos Pinto Rosas, är en annan symbolisk person som gick till historien som "Douros profet" tack vare sitt enorma engagemang för utvecklingen av vinodlingen i denna avgränsade region.

Jorge Rosas växte upp bland terrasserna "socalcos" i Douro och ärvde Quinta da Touriga, en egendom i Douro Superior. De 10 hektar stora vingårdarna hade planterats av hans far, som ville göra den gamla övergivna sluttningen, som han köpte i början av 1990-talet, till sin "perfekta quinta". José António var en visionär när han investerade i övre Douro och planterade de flesta av vingårdarna (80 %) med druvsorten Touriga Nacional (därav projektets namn), som på den tiden inte var lika prestigefylld som den är idag. I dag är denna druva ansedd som drottningen av de portugisiska druvsorterna. Jorge fortsatte sin fars dröm och producerade från 2001 års skörd ett exceptionellt rött vin som har etablerat sig bland de stora portugisiska vinerna.

År 2004 slutfördes byggandet av en modern vingård och 2006 fick den första platsen i Architecture Award i Douro. För närvarande vinifieras begränsade mängder av två viner med skyddad ursprungsbeteckning (SUB) från Douro, Puro och Quinta da Touriga-Chã, som idag av fackpressen anses vara ett av de bästa vinerna som producerades i regionen.

Tillbaka till blogg

Vår sortiment av Quinta da Touriga-Chã