Douro är portvinets hem.
Douro har sedan länge varit mest känt för sina fantastiska portviner. Men de branta sluttningarna ned mot Douro-floden passar även utmärkt för att odla druvor väl lämpade för produktion av högklassiga röda och vita torra viner.
Den nära 900 km långa Douro-floden börjar sin resa på 1500 meters höjd i norra delarna av centrala Spanien för att till slut mynna ut i vackra Porto, vid Portugals atlantkust. Landskapet kännetecknas av gröna kullar med branta sluttningar ned mot floden där vinrankorna odlas på terrasser. Den som besöker vingårdar i Douro-dalen får räkna med en hissnande resa på smala, slingriga vägar runt bergen som tornar upp sig längs floden.
Vinrankorna som växer i sluttningarna är härdade i den granitbaserade jorden med rötter som fått gräva sig djupt ned i jordlagren för att söka efter vatten. Den svårgenomträngliga graniten har också en positiv inverkan, då den lagrar värme från de soliga, heta dagarna till de kalla nätterna. Endast druvor odlade på granitjordar får användas till portviner. Ett mått på hur svårt det är att utnyttja Douros steniga terräng för vinodling är att bara 17 procent av det område som är tillåtet att odla på har planterats med vinstockar. En vanlig syn som formar landskapet är samplanteringen med mandel och olivträd.
Röda Douro-viner tillverkas av Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Barroca, Sousão, Bastardo, Mourisco Tinto, Castelão, Rufete, Tinta Amarela (Trincadeira), Tinta da Barca och Tinta Francisca och vita från Viosinho, Malvasia Fina, Rabigato, Códega, Gouveio, Donzelinho Branco, Esgana Cão och Folgazão för att nämna några exempel.
Området där druvorna till portvinet odlas var den första vinregionen i världen, redan år 1756, att få en ursprungsklassificering, Porto DOC (Denominação de Origem Controlada). Numera har även bordsviner från Douro en ursprungklassificering, Douro DOC. Regionen är är upptagen på UNESCO:s världsarvslista, och är med sina vackra dalgångar och pittoreska byar väl värd ett besök.