Vinho Verde

Vinho Verde

De gröna vinerna (Vinho Verde) kommer främst från denna svala, regniga och grönskande region med bördiga granitjordar i nordvästra delen av Portugal. Regionen är den största vinproducerande regionen i Portugal. Den sträcker sig från Minho-floden, som utgör den norra gränsen mellan Spanien och Portugal, ned längs kusten till Porto och ca 30 km söder om Douro-floden.

Minho är ett av de mest nederbördsrika områdena i Europa med i genomsnitt 1500 mm nederbörd per år. När man reser runt i Minho syns vinrankorna överallt, högt uppe på pergolas, murar, staket etc. Man får också intrycket av att varje hushåll odlar sina egna druvor, vilket inte är långt från sanningen, på restauranger kan du ofta beställa in ett prisvärt husets vin, som definitivt är närproducerat, ofta av familjen själv eller en granne eller släkting. 

Det svala fuktiga klimatet gör att det krävs luftiga vingårdar med god solexponering för att får en bra kvalitet på druvorna. Därför binds vinrankorna upp högt för att undvika de problem som en fuktig jord kan medföra. Som kuriosa kan även en annan anledning nämnas, under diktaturen fick vindruvor endast odlas som dekoration (inte för vinproduktion), de placerades då på pergolas, vilket även optimerade markanvändningen då andra grödor kunde odlas på marken.

Vinho Verde vinerna kännetecknas av sin höga syra och upplevs som lätta, krispiga och aromatiska, ofta lätt pärlande, med toner av persika och citrus. Smaken beror av vilka druvor som använts – blommig Loureiro, metallisk Trajadura, mineralaktig Avesso och Pedernã (Arinto) och inte minst den diskret doftande, fylliga Alvarinho.

Mest känt är Vinho Verde för sina vita viner, och till viss del rosé, men det finns även rött Vinho Verde av druvorna Alvarelhão, Amaral, Borraçal, Espadeiro, Vinhão, Pedral, Padeiro och Rabo de Ovelha. Det röda vinet är ett lätt och fräscht vin som helst skall drickas svalt, gärna till traditionell lokal mat som exempelvis sardiner. 

De vita vinerna och rosévinerna från Vinho Verde dricks gärna en varm eftermiddag i solen med enkla tilltugg eller till lättare rätter som förrätter, sallader, fisk, skaldjur, grönsaksrätter, citrussåser och asiatiska rätter. 

Tillbaka till blogg

Vår sortiment av Vinho Verde