Alicante Bouschet

Alicante bouschet är en blå vindruva som är en korsning mellan druvorna grenache och petit bouschet. Druvan kallas ibland för Alicante Henry Bouschet efter fransmannen Henry Bouschet som gjorde denna korsning. Den kommer från två olika korsningar, den första 1855 och den andra 1865, bägge kallas idag för alicante bouschet, ursprungligen kallades de alicante bouschet no. 1 och no. 2. Druvan skapades i Sydfrankrike i Languedoc.

Synonymer inkluderar dalmatinka (Kroatien), garnacha tintirera (Spanien), kambusa (Bosnien Herzegovina), sumo tinto och tintorera.

Det speciella med alicante bouschet är att det är en så kallad teinturier, dvs en druva med färgat fruktkött. Alicante bouschet är en druva som mognar tidigt men som  trivs bäst i varma torra klimat såsom Alentejo i Portugal, i de centrala delarna av Spanien och på Sicilien i Italien. Druvan kan ge stor avkastning.

Alicante Bouschet används oftast i oilika blaningar men förekommer ibland som en ensam druva till alkoholstarka viner med tämligen neutral smak. Ett annat användningsområde är att sätta färg och ge tanniner till viner av enklare, högavkastande druvor. Den används också i fortifierade viner.

Druvan odlas idag främst i Spanien och i Portugal. Det finns också odlingar i Italien och i Kalifornien.

  •   Mycket kraftiga av svarta vinbär, blåbär, björnbär, plommonsylt, mörk choklad, tobak, oliver, kummin.
  • Medelhög syra, höga tanniner, medelhög alkohol.