Alvarinho

Alvarinho är en grön druva från norra Spanien eller Portugal. I Portugal heter den alvarinho. Druvan odlas framförallt i Rias Baxias, Galicien i nordvästra Spanien, och i Vinho Verde i norra Portugal. Det är en gamla druva som odlats länge i såväl Spanien som Portugal, där den också odlas i de södra regionerna, t ex Alentejo. Det finns flera kloner av druvan. Idag finns också odlingar på flera ställen runt om i världen bland i USA, Uruguay, Nya Zeeland och i Australien. Från och med 2021 är druvan också godkänd för viner från appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur.

Synonymer inkluderar albelleiro (Spanien), alvarin blanco, azal blanco, cainho branco (Portugal), galego och podernã m fl.

Druvan växer i små klasar och druvorna har förhållande tjockt skinn.

Den ger friska & fruktiga viner med doft och smak av aprikos, persika, gröna äpplen, ananas, melon och citrusfrukter som lime, citron och grapefrukt. Vinerna får ofta lite kropp och är utmärkta både som sällkapsdricka och till skaldjur samt stekt eller grillad fisk. Vid sidan av vita viner görs det också orange vin och mousserande viner på druvan. I Spanien är det vanligt att vinerna får viss ekfatslagring medan de i Portugal ofta görs i en lite fruktigare stil. Bägge stilarna har dock mycket fräschör och elegans.