Alvarinho

Alvarinho är en grön druva som främst odlas längs floden Minho som skiljer Vinho Verde i norra Portugal från Rias Baxias, Galicien i nordvästra Spanien men förekommer även t.ex. Douro och Alentejo. Det är en gammal druva som odlats länge i såväl Spanien som Portugal, enligt sägen sedan någon gång på 1100-1300-talet.

Idag finns också odlingar på flera ställen runt om i världen, bland annat i USA, Uruguay, Nya Zeeland och i Australien. Från och med 2021 är druvan dessutom godkänd för viner från appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur.

Synonymer inkluderar albelleiro/albariño (Spanien), Alvarin blanco, Azal blanco, Cainho branco (Portugal), Galego och Padernã m fl.

Druvan växer i små klasar och druvorna har tjockt skal.

Alvarinho ger fylliga och fruktiga viner med hög syra och aromer av citrus (lime/citron/grapefrukt), gröna äpplen/kvitten, blommor (apelsinblom/jasmin), stenfrukter (aprikos/persika), tropiska frukter (passionsfrukt/ananas/litchi/melon) och en ofta tydlig mineralitet.

Vinerna finns både som blends med andra Vinho Verde-druvor och med enbart Alvarinho. de passar att dricka i solskenet på bryggan eller till fisk och skaldjur, gärna grillad vit fisk.

Det tillverkas även orange och mousserande viner på druvan. I Spanien är det vanligt att vinerna får viss ekfatslagring medan de i Portugal ofta görs i en lite fruktigare stil. Bägge stilarna har dock mycket fräschör och elegans. Viner gjorda på Alvarinho lämpar sig även utmärkt för lagring.