Encruzado

Encruzado är en grön druva från Portugal, sannolikt från regionen Dão. Det är sedan några år en av de druvor som vuxit i popularitet och det går att göra riktigt bra och komplexa viner på druvan. Idag finns det flera producenter i Bairrada och Dão som satsar på den.

Encruzado har en synonym, salgueirinho.

Den växer i små klasar och druvorna är medelstora. Ett problem som kan uppstå i vinmakningen är vinet oxiderar om vinmakaren inte är uppmärksam. De bästa druvorna kommer ofta från lägen högre i terrängen och i jordar med mycket inslag av granit.

Encruzado är en av de portugisiska druvor som har framtiden för sig. Vinerna har ofta lite kropp och en en lätt blommig doft som för tankarna till skogsmark. Vinerna har ofta smak av citrusfrukter, melon och stenfrukter samt en liten beska. Trots att de har kropp finns där ofta också en bra syra. I eftersmaken kan finnas toner av nötter och  en liten vaxighet. Det är vanligt att vinmakarna låter de lagras en tid i ekfat för att ge dem extra struktur eller få ta smak av jästfällningen. Viner på druvan har också stor lagringspotential. Detta är en druva att hålla koll på!