Pinot Noir

Pinot noir är en svart druvsort med tunt skal. Den kräver ett svalt till måttligt klimat för att ge druvor av god kvalitet. Om odlingsförhållandena är för varma kan druvorna förlora sin färska fruktsmak och smaka oattraktivt kokta. Under dåliga årgångar kan det vara svårt att producera ens små mängder pinot noir av god kvalitet.

Pinot Noir-viner är vanligtvis ljusa till medelfärgade. I munnen har det en hög syra med låga till medelhöga tanniner. Det smaker av röda frukter (jordgubbar, hallon, röda körsbär) som kan variera från färska till tillagade beroende på druvornas mognadsgrad.

Vinet framställs ofta som en enda druvsort och lagras sällan på nya ekfat eftersom de lätt kan överväldiga den delikata smaken hos pinot noir. Pinot Noir av bästa kvalitet balanserar de ek-baserade aromerna (rök, kryddnejlika) med sina karaktäristiska fruktsmaker.

Pinot Noir är i allmänhet avsett att drickas ungt medan det behåller sina fruktiga smaker. Vissa enastående exemplar kan utveckla komplexa smaker (skogsmark, svamp) i flaskan och det kan ta flera år innan de visar sin fulla potential.