Touriga Nacional

Touriga nacional är en blå druva från Portugal. Druvan är idag sannolikt mest sammankopplad med portviner och med viner från regionen Douro men kommer från vinregionen Dão. Många av de bästa kommer från just Douro och Dão men det görs också bra viner på druvan i vinregionerna Bairrada, Tejo, Alentejo, Sétubal och Lisboa . Druvan odlas också i Spanien, bland annat i Ribeiro och Priorat, i Australien, USA , Sydamerika, Nya Zeeland och Sydafrika. Från och med 2021 är druvan också godkänd för viner från appellationerna Bordeaux AOC och Bordeaux Supérieur.

Synonymer inkluderar azal espanhol, mortagua, tourgia fina/antiguo/do dão och carabuñeira (Spanien).

Det är en druva som kan ge hög avkastning framför allt i varmare regioner som Alentejo, som är tålig men kan drabbas av coulure. Den är också känslig för flera typer av mögelangrepp. Druvan ger viner med en fin blommig doft med inslag av bergamott, rosblad och violer. Den kan ge viner som är såväl kraftfulla som eleganta och nästan alltid med en hel del komplexitet.

Druvan används främst till portviner och röda viner. Det finns dock en del som också använder druvan till rosé viner och mousserande vita viner. Om du vill lära känna Portugals viner är detta en viktig druva.

  •  Mycket kraftiga av mogna plommon, blåbär, björnbär, mullbär, lakrits, viol, cistros, bergamott, rosmarin, mynta, mineral.
  • Medelhög syra, höga tanniner, hög alkohol.