Loureiro

Loureiro är en grön druvan från norra Portugal, sannolikt Vinho Verde. Det är också där vi hittar de flesta odlingarna av druvan, de bästa kommer från området kring Lima (Vale do Lima). Detta område tillhör Minho och ligger norra delen av detta område nära kusten. Den odlas också i Daõ i Portugal och i Galicien i Spanien.

Synonymer inkluderar loureira och marqués (Galicien, Spanien). Det finns också en eventuell färgmutation, en blå druva som kallas loureiro tinto i Spanien, nyare forskning pekar dock på att de inte har några närmare släktband.

Druvan är medelstor och färgen är gyllene eller guldgrön. Klasarna är kompakta och blir ofta tunga. De kan ge bra skördar men är också känsliga för flera typer av angrepp och sjukdomar, t ex mögel och ädelröta.

Druvan är aromatisk och ger viner som ofta har smak av smakrika citrusfrukter, exotisk frukt, söta friska päron och gröna äpplen samt persikor. De har ofta ett tydligt blommig anslag med toner av lind, alkacia och jasmin samt doft av lagerträdets blommor. Vinerna har ofta lite kropp och har en fräschör som främst bygger på sälta även om de också ger bra syra och intensitet. Många jämför den i smaken med riesling.

Loureiro används både ensam och i blender, tex med alvarinho, trajadura och godello. Den återfinns också i en del roséviner och röda viner tillsammans med t ex den blå druvan vinhão.