Tinta Negra Mole

Tinta negra mole är namnet på den blå druvan negramoll på Madeira, Portugal. Läs mer om druvan negramoll i DinVinguide.se druvguide. Förr angavs ofta att tinta negra mole var en korsning mellan grenache och pinot noir, vilket visat sig vara felaktigt. Den är densamma som den andalusiska druvan mollar som idag heter negramoll.

Synonymer till druvan på Madeira är tinta madeira och negra mole.

Druvan blev populär på Madeira efter att phylloxera slagit till på 1860-talet, detta då den gav hög avkastning och var förhållandevis lätt att odla. Den höga avkastningen har dock gjort att kvaliten ofta har fått stå tillbaka vilket gett den ett lite skamfilat rykte. På 1980-talet blev den dock upphöjd till en av de fem nobla druvorna på Madeira. Det är den enda druvan som får användas till alla stilar av madeira vin: extra dry (max 49 gram socker), dry (max 59 gram socker) medium dry (54-78 gram socker), medium sweet (78-100 gram socker) och sweet (100 gram socker).

Tinta negra mole är den vanligast odlade druvan på Madeira, med omkring 60-70% av odlingarna på ön. Omkring 85% av allt fortifierat madeiravin görs på druvan. Observera att även viner med andra angivna druvor på etiketten kan innehålla upp till 15% av tinta negra mole. I madeiraviner äldre än 1993 kan det vara betydligt mer och enklare viner utan angiven druva är oftast gjorda på druvan. Det görs också en del torra viner på druvan.